Schriktraining Deluxe

6 do's en don'ts voor schriktraining met je arabier

Tijdens de schriktrainingen doen allerlei verschillende paardenrassen mee. Als er een arabier bij is zul je het snel weten als hij iets eng vindt. Door hun ogen open te sperren, te dartelen of luid te snuiven weet je als arabierenliefhebber precies wat er scheelt. Niet iedereen kan dit uitgesproken karakter waarderen, maar al die expressie heeft ook juist veel voordelen. In dit artikel lees je hoe je daarmee om kunt gaan.

Don't: wees niet hardhandig

Arabieren zijn heel gevoelig en kunnen gekwetst raken als je ze hardhandig door of langs obstakels stuurt. Laat je paard rustig obstakels bekijken en onderzoeken en dwing hem niet. Als je te snel gaat en zijn spanningssignalen niet serieus neemt kun je explosies veroorzaken. Dit is natuurlijk voor jullie allebei geen fijne manier van samenwerken en doet afbreuk aan de band met je paard.

Do: maak gebruik van de band met je paard

Arabische paarden zijn heel mensgericht en hechten zich makkelijk aan hun eigenaar. Als een arabier je vertrouwt en jou als voorbeeld ziet kun je geweldig samenwerken. Zorg tijdens een schriktraining dat je zelf relaxed door de bak loopt en haal rustig adem. Ook kun je laten zien dat je zelf best over dat enge zeil of door een gordijn durft. Je arabier wordt dan snel nieuwsgierig naar al die vreemde objecten in de bak.

Bruine arabier en zijn eigenaar lopen rustig langs het schriktrainingparcours
Bruine arabier en zijn eigenaar lopen rustig langs het schriktrainingparcours
Deze knappe arabier mag eerst rustig het parcours verkennen.

Don't: houd je arabier niet te strak vast

Arabieren hebben veel energie en voelen de behoefte om hun emoties te uiten. Laat je niet gek maken door wat gedribbel van je paard. Wanneer je hier zelf gestresst van raakt kun je de neiging krijgen om je paard strakker vast te houden. Heel logisch, maar probeer vertrouwen te houden en ontspannen te blijven. Arabieren zijn meestal niet het type paard dat bovenop je springt of jou wil meesleuren. Dus zolang je de energie van je paard in goede banen kan leiden kan wat arabische actie geen kwaad. Houd je paard niet tegen als hij hoger komt in zijn energie en straf hem niet af als hij ergens van schrikt. Want dan heb je kans dat je het alleen maar erger maakt.

Do: geef je paard de ruimte om te onderzoeken

Maak gebruik van het nieuwsgierige karakter van je arabier. Loop rustig met een loshangend touw langs obstakels en laat je paard onderzoeken wat hij wilt. Beloon uitgebreid als hij ergens interesse in toont. Hierdoor vergroot je zijn zelfvertrouwen en wordt de schriktraining voor jullie allebei leuk.

Jong arabisch paard bij de windmachine tijdens een schriktraining in Vuren
Jong arabisch paard bij de windmachine tijdens een schriktraining in Vuren
Deze jonge arabier krijgt de tijd om goed naar gekke dingen te kijken.

Don't: jaag je arabier niet op

Als je eenmaal het parcours hebt gezien is de verleiding groot om zo snel mogelijk overal doorheen te gaan. Je arabier heeft immers energie zat! Toch is het verstandig om goed te tijd te nemen per obstakel en niet te snel door te gaan. Als je dit niet doet kan de spanning hoog oplopen. Hoe meer tijd je neemt des te beter het gaat.

Do: geniet samen van een leuke training

Als je geduldig omgaat met het expressieve karakter van je arabische paard wordt een schriktraining voor jullie allebei een goede ervaring en leuke herinnering. Neem tussen de obstakels door goed de tijd om met je paard te kroelen en spanning af te laten vloeien. Neem eventueel gedartel en gesnuif voor lief en focus op wat er goed gaat. Met de juiste aanpak zijn arabieren juist superstoer.

Witte arabier met een vrolijke eigenaar tijdens een schriktraining in Woubrugge
Witte arabier met een vrolijke eigenaar tijdens een schriktraining in Woubrugge
Focus op het positieve en geniet samen van de training.

Verrijk je kennis

Tips voor een betere band met je paard

Als paardenliefhebber ben je nooit uitgeleerd. Lees hier allerlei tips voor jou en je lievelingsdier. Ontdek alle tips »

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de nieuwste tips en aanbiedingen? Laat dan hieronder je e-mailadres achter.

Contact

E-mailcontact@schriktrainingdeluxe.nl

© 2023 Schriktraining Deluxe - KvK 80030572 - Algemene Voorwaarden - Cookieverklaring - Privacyverklaring