Schriktraining Deluxe

Meneer, mag mijn paard aan uw kettingzaag snuffelen?

Spelletjes waarbij je paard "enge" objecten moet aanraken zijn superleuk en goed om je paard dapperder te maken. Maar hoe ga je ermee om als enge dingen onmogelijk of zelfs gevaarlijk zijn om te onderzoeken? Een goed doordachte schriktraining kan hierbij helpen.

Wennen aan gevaarlijke dingen

Sommige paarden schrikken van wapperende plastic tasjes, anderen kijken raar op van een glinsterend verkeersbord. Dit zijn dingen die je rustig en zonder gevaar door je paard kunt laten onderzoeken. Langsrazende vrachtwagens, automatische sproeiers en mannen met kettingzagen zijn een ander verhaal. Die vrachtwagen gaat niet voor jullie stilstaan, de tuin met de sproeier kun je niet in en die man met de kettingzaag zal heel raar opkijken als je vraagt of je paard er even aan mag snuffelen. Met een beetje pech maakt hij de angst van je paard nog erger. Dus wat kun je doen om je paard meer zelfvertrouwen te geven als je dit tegenkomt?

Een haflinger kijkt verbaasd naar de luidruchtige skydancer

Zelfvertrouwen geven

Als je onverhoopt werkzaamheden, vrachtverkeer of iets anders engs tegenkomt tijdens een rit of wandeling zorg er dan vooral voor dat je zelf rustig blijft. Schat de situatie goed in. Kom je in gevaar als je paard zou schrikken of kun je er veilig langs? Als het veilig is, zie het dan als een mooie kans om je paard te trainen! Zorg dat je zelf aan de enge kant loopt om je paard te beschermen en loop meerdere keren in een rustig tempo langs het enge object. Beloon je paard uitgebreid om te laten weten dat hij het supergoed doet. Ook als hij schrikt en daarna weer kalmeert kun je hem belonen. Je zult zien dat het iedere keer een beetje beter gaat en je samen meer zelfvertrouwen krijgt.

Als de situatie te onveilig voelt keer dan om, stap af, of wacht tot je er wel veilig langskunt. Dit is beter dan je paard erlangs forceren met alle gevolgen van dien. Veiligheid is het allerbelangrijkst voor jou en je paard. Als je jezelf of je paard nog niet helemaal vertrouwt kun je het beter eerst oefenen in een veilige omgeving. Een veilige manier om je hierop voor te bereiden is bijvoorbeeld met een schriktraining op jouw locatie. Gewoon in de bekende bak waar je vaker met je paard traint.

Voorbereiden met een schriktraining

Tijdens het Deluxe Pakket kan je paard kennismaken met tastbare en niet-tastbare schrikeffecten. Een zeiltje, poolnoodles en vlaggen kan je paard zelf onderzoeken. Maar bij de special effects moet je paard leren om jou te vertrouwen als je er samen langs loopt. De lichteffecten zien er vreemd uit voor je paard, de rookmachine maakt ongeveer hetzelfde geluid als een sissende vrachtwagen, de ventilator maakt hard, blazend en ratelend geluid. De skydancer klinkt als een gigantische machine en wappert onvoorspelbaar boven je uit. Door je paard hier rustig en in een veilige omgeving aan te laten wennen wordt hij stoerder in iedere situatie.

Een oude pony vertrouwt zijn eigenaar terwijl ze langs de rookmachine lopen.

Boek een schriktraining

Je kunt natuurlijk zelf proberen om je paard dapperder te maken. Maar als je het echt goed wilt aanpakken boek je een schriktraining. Je kunt kiezen voor een Classic pakket, waarbij je paard rustig kennis kan maken met tastbare objecten. Tijdens het Deluxe pakket voegen we naast obstakels ook special effects toe. Zo train je je paard om rustig te blijven in de meest extreme situaties.

Boek het deluxe pakket

Tijdens het Deluxe Pakket kan je paard kennismaken met tastbare en niet-tastbare schrikeffecten. Zo wordt hij dapperder in iedere situatie.

Bekijk de pakketten

Verrijk je kennis

Tips voor een betere band met je paard

Als paardenliefhebber ben je nooit uitgeleerd. Lees hier allerlei tips voor jou en je lievelingsdier. Ontdek alle tips »

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de nieuwste tips en aanbiedingen? Laat dan hieronder je e-mailadres achter.

Contact

E-mailcontact@schriktrainingdeluxe.nl

© 2023 Schriktraining Deluxe - KvK 80030572 - Algemene Voorwaarden - Cookieverklaring - Privacyverklaring