Schriktraining Deluxe

Tips van een stresskip

Als je dacht dat ik stalen zenuwen heb, omdat ik immers schriktraining geef, dan heb je het mis. Stiekem ben ik een echte stresskip. Maar door de jaren heen heb ik een aantal trucjes geleerd om met stress om te gaan. Die deel ik graag met jou.

Het maakt niet uit waardoor je precies stress ervaart. Of het nu prestatiedruk is voor een wedstrijd of als je bang bent om een buitenrit te maken, je paard heeft als kuddedier haarfijn door dat jij je niet goed voelt en reageert hierop. Ook als je stress helemaal niets met je paard te maken heeft.

De oorzaak maakt hierbij niet uit, want in feite gebeurt er bij iedere stressreactie hetzelfde in je lichaam. Je maakt adrenaline en cortisol aan om met de (volgens jou) gevaarlijke situatie om te gaan. Een beetje hiervan is goed voor je, maar regelmatige stress is funest voor je gezondheid. Ook voor een paard is het niet fijn om samen te werken met iemand die vaak gestresst is. Gelukkig zijn er een aantal manieren om met stress om te gaan.

Focus op je zintuigen

Bedenk jij de meest vreselijke scenario's over wat er allemaal mis kan gaan als je op je paard zit? Probeer dan te focussen op je zintuigen in plaats van te blijven doemdenken. Oftewel op z'n zweefteefs: kom terug in het hier en nu. Wat ruik je? Misschien een mix van hooi, typische paardenlucht of bloemen in het veld verderop. Hoe voelt de hals van je paard aan? Lekker wollig omdat hij midden in zijn wintervacht zit of lekker glad van de glansspray die je net hebt op gedaan? Wat hoor je? Briesende paarden, of misschien wel vogels om je heen?

Door hier je focus hiernaar te verleggen leidt je jezelf af van je angsten. Haal nog eens diep adem en ga daarna vol focus door waar je mee bezig was. Je zult zien dat je paard het waardeert.

Neem zelf ook eens magnesium

Voor nerveuze paarden wordt vaak aangeraden om magnesium bij te voeren. Maar wist je ook dat magnesium een prima supplement is als je zelf gevoelig bent voor stress? Het zorgt voor mentale rust en helpt als je last hebt van spierspanning. Magnesium komt van nature al voor in groene bladgroente, noten en pitten zoals pompoenpitten en in pure chocola. Als je nog wat extra's nodig hebt kun je ook af en toe een magnesiumtablet slikken. Die zijn bijvoorbeeld te koop bij Holland & Barrett. Je hoeft dus niet mee te snoepen met de supplementen van je paard.

Zing een liedje

Het is wetenschappelijk bewezen dat zingen stressverlagend werkt. Als je zingt krijg je een regelmatige ademhaling en maak je direct het gelukshormoon endorfine aan. Wat jou weerbaarder maakt voor toekomstige stressituaties. Toen mijn pony nerveus was op de poetsplaats wist ik eerst niet hoe ik ermee om kon gaan. Echt relaxed poetsen kon niet meer en ik raakte zelf ook gefrustreerd. Ik had namelijk ook niet altijd tijd om ontspanningsoefeningen met hem te doen. Toen ik tijdens het poetsen liedjes voor hem ging zingen werd het al gauw beter. Ik werd er zelf rustig van en hij werd minder afgeleid door de omgeving. Probeer het ook eens uit. En als je bang bent dat je stalgenoten je raar vinden, doe het dan toch. Heb je die angst ook weer gelijk overwonnen. ;-)

Doe aan yoga

Rustige beweging tijdens een yogasessie helpen je om weer in balans te komen. Ook is al dat rekken en strekken goed om spierspanningen weg te nemen na hooibalen zeulen of uitmesten. Zoals de meeste paardenmensen heb ik geen tijd om regelmatig naar een yogastudio te gaan. En de keren dat ik het geprobeerd heb vond ik het eigenlijk te zweverig, met die wierrookluchten en vreemde ontspanningsmuziek. Gelukkig is er online ook heel veel mogelijk. Zelf ben ik fan van Yoga with Adriene op Youtube. Met haar 'Quick stress fix' van 5 minuten heb je geen excuus om het niet te proberen. Ik pak zelf regelmatig de workout 'Yoga for Neck and Shoulder Relief' erbij als ik vast zit door een stressvolle week. Adriene heeft zelfs een speciale routine voor ruiters: 'Yoga for Equestrians'. Heel handig om jezelf eens recht te richten in plaats van je paard, maar de paardengeluiden die ze op een gegeven moment maakt gaan wel een beetje ver.

Neem je stress niet mee naar stal

Iedereen heeft wel eens een baaldag of stress van werk. Maar dit betekent niet dat je je paard hiermee op moet zadelen. Sommige paarden zijn van die goedzakken die daar helemaal geen last van hebben en je zorgen weer wegnemen. Heerlijk is dat! Dit kun je echter niet van ieder dier verwachten.

Sommige paarden begrijpen niet wat er met je aan de hand is en nemen de stress van je over. Ze worden schrikkerig, of schieten in de weerstand. Daarom is het handig om voordat je je paard bezoekt even een moment voor jezelf te nemen. Neem na een stressvolle werkdag bijvoorbeeld even een kop thee voordat je naar stal gaat. Theïnevrije thee is in dit geval het handigst, omdat je van theïne juist een gehaast gevoel krijgt. Kies liever voor thee met kamille, zoethout, anijs of valeriaan om weer tot rust te komen.

Spring uit je comfortzone en weer terug

Je kunt je eigen zelfvertrouwen en dat van je paard versterken door af en toe uit je comfortzone te stappen. Probeer nieuwe oefeningen uit, ga eens trainen op vreemd terrein of bezoek andere ruiterpaden. Keer daarna weer terug naar je comfortzone. Je hoeft niet iedere dag spannend en spectaculair te maken, maar door af en toe wat anders te doen maak je jouw comfortzone rekbaar. Door in en uit je comfortzone te hoppen geef je jezelf en je paard de kans om tot rust te komen en prikkels te verwerken. Zo breng je je paard altijd weer terug naar wat veilig voelt.

Werk aan rust en vertrouwen

Hebben jij en je paard moeite om met spanning om te gaan? De Classic schriktraining is het meest geschikt voor nerveuze paarden en ruiters.

Bekijk de pakketten

Verrijk je kennis

Tips voor een betere band met je paard

Als paardenliefhebber ben je nooit uitgeleerd. Lees hier allerlei tips voor jou en je lievelingsdier. Ontdek alle tips »

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de nieuwste tips en aanbiedingen? Laat dan hieronder je e-mailadres achter.

Contact

E-mailcontact@schriktrainingdeluxe.nl

© 2023 Schriktraining Deluxe - KvK 80030572 - Algemene Voorwaarden - Cookieverklaring - Privacyverklaring